lauantai 12. helmikuuta 2011

Nokialta täysin katastrofaalinen strategiajulkistus

Nokia on tuhon tiellä. Nokia ilmoitti dumppaavansa Symbian^3 ja Meego-käyttöjärjestelmät ja siirtyvänsä Windowsiin älypuhelimissaan. Ratkaisu on täysi katastrofi Nokialle ainakin 2-3 vuoden tähtäimellä.

Siirtymäajaksi mainittiin pari vuotta. On selvää että tänä aikana Nokian markkinaosuus matkapuhelimissa vajoaa nopeasti. Lisäksi Windows-käyttöjärjestelmä on menestynyt älypuhelimissa tähän asti heikommin kuin Nokian oma Symbian^3 käyttöjärjestelmä.
Parempi strategia Nokialle olisi ollut ottaa hiljalleen Windows-puhelimet Symbian-puhelimien rinnalle vaikeilla Amerikan markkinoilla. Näin muutos olisi ollut asteittaisempi ja tulos olisi pysynyt vakaana tänäkin vuonna. Pääteesini on se että Symbian^3- ja Meego-käyttöjärjestelmistä ei olisi missään nimessä pitänyt luopua.

Nokian palavalta öljynporauslautalta heitettiin siis vapaaehtoisesti timantit mereen ja nyt yritetään onkia turskaa tilalle että pysytään hengissä. Ei kovin älykästä toimintaa. Uskomatonta kyllä itse Ollila oli valitsemassa Elopia Nokian johtoon. Nyt näyttää että Nokia syöksyy Elopin johdolla suoraan rotkoon.

Aion vähentää ensi viikolla Nokia-omistustani. Odotan Nokian osakekohtaisen tuloksen romahtavan tänä vuonna ja pysyvän alhaalla myös ensi vuonna. Osinkoesitys ei välttämättä mene läpi yhtiökokouksessa. On myös erittäin todennäköistä että Nokia joutuu antamaan tulosvaroituksen tänä vuonna.

Ei kommentteja: