perjantai 7. lokakuuta 2011

Ostin Metsoa ja Rautaruukkia salkkuun

Metsosta pulitin 22,22 €/osake ja Rautaruukista 7,39 €/osake.
Rautaruukkia ostin pian odotetun tulosvaroituksen jälkeen.

Olin ilmeisesti sittenkin vielä liian optimistinen Rautaruukin tuloskunnon suhteen kun ennustin 0,70 € EPSiä tälle vuodelle (analyytikot ennustivat syyskuun Arvopaperissa 0,79 € tälle vuodelle ja 1,03 € ensi vuodelle. Keväästä ennusteita on tiputettu reilusti. Mistä niille tolloille maksetaan ? ).

Nyt odotan Rautaruukilta 0,40 € EPSiä tälle vuodelle ja ensi vuodesta on vaikea sanoa.
Luulen että 0,40-0,70 € voi olla realistinen arvio tällä hetkellä. Osinkoa odottelen silti 0,50 €/osake mikä vastaisi lähes 7 % osinkotuottoa.
Rautaruukki saattaa hyötyä viimeaikojen suurista laivatilauksista (Viking Linen ja TUI;n tilaukset) ja Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamisesta. Noihin projekteihin luulisi uppoavan reilusti terästä. Euroopassa kilpailijat Thyssenkrupp, Arcelor-Mittal ja Salzgitter ovat sulkeneet masuuneja, mikä saattaa olla hyvä asia Rautaruukille.

Metso on myös mielenkiintoinen tapaus. EPS-ennusteeni on nyt 2,00 € tänä vuonna ja suunnilleen saman verran ensi vuonna. Osinkoa odotan vielä 1,30 €/osake vaikka tämä tuntuu varsin optimistiselta. Ei ole mielestäni perusteltua odottaa juurikaan parempaa tulosta ensi vuonna koska talous on mitä ilmeisimmin painumassa taantumaan (tai sitten osakekurssit ovat romahtaneet täysin aiheettomasti mitä en oikein usko). Vertailun vuoksi analyytikkoennusteet: 2011 EPS 2,33 € ja 2012 EPS 2,82 € (syön hattuni jos 2012 ennuste toteutuu toteutuu tai ylittyy). Vielä keväällä Metsonkin ennusteet olivat täysin pielessä, nyt niitä on (kurssilaskun jälkeen) säädetty hieman realistisemmiksi.

Otetaanpa tähän vielä muutama esimerkki täysin järjettömistä tulosennusteita syyskuun Arvopaperi-lehdestä:

Outokumpu 2011 EPS -0,03 € ja osinko 0,25 € (ennuste räikeästi liian optimistinen)
Tieto 2011 EPS 1,01 ja osinko 0,70 € (ennuste räikeästi liian optimistinen)
Uponor 2011 EPS 0,47 € ja osinko 0,55 € (täysin naurettava ennuste, on päivänselvää ettei Uponor yllä lähellekään)
Neste Oil 2012 EPS 1,03 € ja osinko 0,50 € (syön hatullisen paskaa jos tämä toteutuu edes lähimain)

Herää kysymys että millaiset puupäät näitä ennusteita laativat ? Lukevatko nämä ihmiset lehtiä ja katsovatko he televisiota ? Seuraavatko he yleensä ympäröivän maailman tapahtumia ?

Defensiivisiltä osin salkkuni on kunnossa, jatkossa ostan laadukkaiden mutta romahtaneiden konepajayhtiöiden tai perusteollisuusyhtiöiden osakkeita.

Ei kommentteja: