torstai 3. tammikuuta 2008

Karhumarkkinat jatkuvat - osakkeita ostettu taas

Tänään ostokohteina olivat kriisiyhtiöt Huhtamäki (ostokurssi 8,17 €) ja SRV (ostokurssi 5,04 €). Elintarvikepakkauksia valmistava Huhtamäki laski rajusti vuonna 2007.
Osake on nyt kohtuullisesti hinnoiteltu, ja tiedossa on että Q4 katsaus tulee olemaan arvonalennusten takia rökäleinen ja yhtiö tuhoaa OPOaan. Nämä asiat on luultavasti suurinpiirtein hinnoiteltu kurssiin. Huhtamäki on tehnyt positiivista tulosta vuosikausia ja maksanut kohtuullisia osinkoja. Tänä keväänä kriisiyhtiö Huhtamäki leikannee osinkoaan.

SRV sekoilee Venäjällä ja joutui antamaan tulosvaroituksen. Rakennusalan orastava syväjäätyminen myös Euroopassa ei anna aihetta suurelle optimismille lähivuosina, mutta osake alkaa olla kohtuullisesti hinnoiteltu. Tuoreimman oston myötä SRV:n osakkeiden keskimääräinen hankintahinta putoaa noin 5,45 €uroon.

Voi olla että olen taas oikeassa ja väärässä yhtäaikaa. Oikeassa siinä että suhdanne on heikkenemässä ja yritysten tulokset heikkenevät, mutta väärässä siinä kun arvaan että heikkenevät näkymät on hinnoiteltu osakekursseihin ja osakkeita saa nyt edullisesti. Ehkä lähiaikoina julkaistavat tulosheikennykset tulevat sijoittajille yllätyksenä tai peräti shokeeraavina uutisina. Karhumarkkoinoiden jatkumiselle keksitään kyllä syyt - jälkikäteen.
Yleispäteviä kurssilaskun perusteita ovat inflaatiohuolet ja pelot talouskasvun jatkumisesta.
Tällä hetkellä minkä tahansa osakkeen kurssilaskun voi perustella USA:n asuntoluottokriisillä. Jos vaikutus ei ole välitön, sen voidaan spekuloida olevan välillinen. Jos ei ole perusteltua odottaa edes välillistä vaikutusta, sanokaamme että kurssit laskevat USA:n asuntoluottokriisin synnyttämistä yleisistä peloista.

BBB-luokituksen saaneiden CDO-papereiden uudelleenpaketointi, jolloin BBB-tavara muuttui 75 %:sti AAA-tavaraksi ja 25 % BBB-tavaraksi on aika mielenkiintoinen ilmiö. Ei ole ihme ettei kauppa y.m. papereilla enää käy entiseen malliin. Miten jokin joka on keskimäärin tasoa BBB voidaan jakaa osiinsa siten että se on 75 % AAA ja 25 % BBB ? Jos otan kilon hiekkaa ja sanon että se on 75 % kultaa ja 25 % hiekkaa niin moniko uskoo minua ? Finanssimaailmassa näköjään kaikki on mahdollista.

Ei kommentteja: