maanantai 21. tammikuuta 2008

Ostot jatkuvat - nyt ei kannata heittää pyyhettä kehään

DAX-indeksi oli ajoittain yli 7 % miinuksella tänään. OMHEXin lasku oli hieman maltillisempaa, mutta lähes kaikki osakkeet osallistuivat jälleen laskuun.
Tänään ostin Nordeaa (ostokurssi 9,13 €), Sampoa (16,96 €) ja Neste Oilia (19,92 €).
Kaikista kolmesta osakkeesta saanee yli 5 %:n osinkotuoton.

Neste Oilin OPO on noussut hurjasti viimeisten kahden vuoden aikana.
Osakekurssi on polkenut pitkään paikallaan. Neste Oil on suhteellisesti huomattavasti halvempi osake nyt 20 €urossa kuin pari vuotta sitten suunnilleen samalla tasolla.
Osinko voisi olla 0,90-1,0 €/osake jolloin osinkotuotto on jo kohtuullinen joskaan ei erityisen hyvä.

Halpojen osakkeiden löytäminen ei tuota enää minkäänlaisia vaikeuksia.
Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä miten finanssikriisi on vaikuttanut OKOn ja Nordean tuloksiin viimeisellä neljänneksellä. Sammon sijoitus Nordeaan on noin 20 % tappiolla tällä hetkellä. Fakiirisalkussa Nordean keskihinta on selvästi alle 10 € mikä ei ole mielestäni liikaa edes muutaman vuoden sijoitushorisontilla.

Osakkeista kannattanee pitää nyt tiukasti kiinni. Jos katsotaan vaikka vain 2-3 vuoden päähän ja oletetaan ettei globaalia talouslamaa tule tyyliin 1929-1932, on melko varmaa että osakkeet ovat 2-3 vuoden päästä korkeammalla tasolla kuin nyt. Nousu voi toki alkaa aiemminkin. Muutaman kuukauden päästä saatavilla osingoilla kannattaa ostaa lisää osakkeita.

Fakiirisalkkuun ei nykytietämyksen valossa ole ostettu ainoatakaan osaketta joka olisi ilmeisen yliarvostettu. Yleensä P/E ja P/B ovat alhaisia ja ROE hyvä, ja mikäli näin ei ole, on yhtiössä jotain erityistä jonka avulla voi perustella korkeamman arvostustason, esimerkiksi poikkeuksellisen korkea ja hyvin ennustettavissa oleva osinkotuotto.

Ei kommentteja: