torstai 18. syyskuuta 2008

Pohjaongintaa

Otsikko sisältää toiveikkaan ajatuksen siitä että pohjat ovat lähellä.
Ostin Rautaruukkia kurssiin 15,77 €, Metsoa kurssiin 19,69 €, Teliasoneraa kurssiin 4,20 € ja Spondaa kurssiin 4,97 €. Ostoperusteet: Rautaruukin alhainen arvostus P/E ja P/B-luvuilla mitattuna ja mainio osinkotuotto (uskon edelleen että 2 € osinko on mahdollinen).
Metson P/E-luku on painunut 7:n tasolle. Osinkotuotto on noin 8 %. Yhtiöllä on pulleat tilauskirjat. Teliasonera ei juuri kärsi matalasuhdanteesta ja maksanee melko hyvät osingot ensi keväänä (arvaukseni 0,30-0,35 €/osake). Teliasoneran P/E on noin 10. Spondan P/B on 0.7 ja osinkotuotto noin 8 %. Arvostustaso on matala kiinteistösijoitusyhtiöllekin. Spondan kivitalo-omaisuus ei rauhan aikana ole vaarassa, korkeintaan markkina-arvo voi hieman laskea.

SEC rajoittaa jälleen osakkeiden lyhyeksimyyntiä. Tämä on hyvä uutinen, koska on epäilty että lyhyeksimyyjät ovat painaneet joidenkin osakkeiden kurssit keinotekoisen alas. Kärsivällinen osakesäästäjä voi hyötyä suurenmoisesti näistä räikeistä alennusmyynneistä pitkällä aikavälillä.
Onnekkaalla ajoituksella hyöty voi nousta esiin jo piankin oston jälkeen. Esim. Fakiirisalkun CORS nousi eilen Nasdaqissa 45 %. Kurssi on eilisen nousun jälkeen noin 50 % ostohinnan yläpuolella.

FED mahdollisesti pelastaa vielä Morgan Stanleyn ja on mukana muidenkin pankkien pelastusoperaatioissa. Fakiirisalkun National City oli katastrofaalisen huono sijoitus. Tulen myymään NCC-osakkeet tappiolla todennäköisesti ennen vuodenvaihdetta.

Eilinen oli raju nousupäivä USAssa ja Aasiassa. Tulee olemaan kiintoisaa nähdä miten Euroopan markkinat käyttäytyvät tänään.

Ei kommentteja: