maanantai 17. joulukuuta 2007

BEAR-markkinat alkoivat

Yritysten mukaan suhdannehuippu on ohitettu. Syksyllä alkanut osakkeiden kurssilasku ajoittui näinollen melko loogisesti. Osakekurssien lasku jatkuu, ja kyseessä ei näytä oleva ohimenevä korjausliike vaan karhumarkkinoiden alku. Tämä on huomattu myös Fakiirisalkussa. Osakkeita ei yksinkertaisesti kannata ostaa koska viikon päästä niitä saa halvemmalla. Ensi viikollakaan ei kannata ostaa koska sitä seuraavalla viikolla saa todennäköisesti jälleen halvemmalla.
Hullunhalpoja osakkeita ei tällä hetkellä löydy. BEAR-markkinoiden pohjalla hyvien, lähes velattomien yritysten osakkeita saa yleensä alle tasesubstanssin. Samaan aikaan osinkotuotto voi olla luokkaa 10 %. Näille arvostustasoille on vielä pitkä matka. Jos kaikki osakkeet romahtaisivat 30 %, löytyisi pörssistä vain muutamia naurettavan halpoja yhtiöitä. Kunnon BEAR-markkinoilla yritysten tulokset kuitenkin heikkenevät merkittävästi. Kun tämän huomioi, vaadittaisiin luokkaa 50 % oleva romahdus ennenkuin hullunhalpoja osakkeita alkaisi löytyä enemmänkin.

BULL-markkinoilla mennään ylemmäs kuin useimmat arvaavat. BEAR-markkinoilla mennään alemmas kuin useimmat arvaavat. Pohjalle voi olla vielä loputtomalta tuntuvan pitkä matka.

Ei kommentteja: