sunnuntai 21. elokuuta 2011

Nyt kaikki nopsaan P/E-lukuja laskemaan !!

Yleensä osakkeita on kannattanut ostaa kun hyvien yhtiöiden P/E-luvut ovat luokkaa 8-10 ja osinkotuotot 6-10 %. Joko tämä on toteutumassa ? Katsotaanpa ostoslistani P/E-lukuja tavoitehinnoilla. Todetaan lyhyesti toteutuuko yllä mainittu ostoehto listan yhtiölle.

Aspo 5,00 € (osinko OK)
Alma Media 5,00 € (OK)
Elisa 13,00 € (osinko OK)
Orion 13,00 € (OK)
Teliasonera 4,30 € (OK)
Nokia 3,00 € (vaikeasti ennustettava)
Fortum 16,00 € (OK)
Sanoma 9,50 € (osinko OK)
Pohjola 7,00 € (OK)
Nordea 6,00 € (P/E-luku OK, nyt alle 6,00 €)
Sampo 17,00 € (OK)
Stora Enso 4,00 € (OK)
UPM 7,00 € (OK)
Wärtsilä 15,00 € (P/E-luku OK)
Ilkka 5,50 € (OK)
------------
Näistä olen viime aikoina ostanut Nordeaa, Fortumia, Sampoa ja Nokiaa.
Elisa, Aspo ja Sanoma eivät P/E-luvuillaan yllä vielä tavoitehaarukkaan 8-10. Tämä johtuu luultavasti siitä että nämä kolme yhtiötä ovat pitkään olleet erittäin varmoja osinkopapereita ja ne arvostetaan siksi hieman korkeammalla P/E-luvulla.

Kurssit ovat nyt hieman ostoslistan tavoitetasojen yläpuolella (paitsi Nordea) mutta osinkotuotot ovat pääosin tavoitehaarukassa 6-10 %. Edelleen on voimassa vakaa aikomus ostaa listan osakkeita lisää jos/kun kurssi painuu alle tavoitetason. Nordeaa ostin jo 5,97 €. Lisää ostaisin luultavasti viimeistään 5,50 € tasolla. En usko Nordean kaatumiseen pahassakaan kriisissä.

Katselin viikonloppuna vanhoja tulosennusteita ja miten ne ovat toteutuneet. Lopputulos on melko selkeä: näissä yhtiöissä tulosennusteet ovat pitäneet ja hyvin monissa muissa tulosennusteita ruuvataan jatkuvasti alaspäin. Fortumissa, Sammossa ja Orionissa tätä vuotta koskevia tulosennusteita on jopa hieman nostettu viimeisen vuoden aikana. Silti markkinat ovat palkinneet kurssilaskulla nämäkin kolme laatuyhtiöitä.

Muutamat luuseriyhtiöt ovat taasen romahtaneet täysin, tulosennusteet ovat jopa puolittuneet vuoden aikana eikä vanhoihin ennusteisiin tietenkään ole päästy. Näitä luuseriyhtiöitä ei ole yllä olevalla listalla (paitsi ehkäpä spekulatiivinen Nokia).

Ei kommentteja: